DEVİR İŞLEMLERİ logo devir nasıl yapılır |
1.Devir Nedir ?Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yıl sonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir. |
2.ÖNEMLİ UYARILAR !!!
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir
|
3.Devir Seçenekleri |
1.1. Dönem Devri: Firmanın kendi dönemleri arasında devir işlemi yapılacaksa öncelikle yeni dönem açılmalı ve dönem dosyaları oluşturulmalıdır. Devir.Exe’de Firma ve yeni firma numarasına aynı firma numarası girilmelidir. Firma numarası girildikten sonra “Devir işlemleri aynı firmada yapılıyor. İşleme devam edilecektir” mesajı gelecektir. 1.2. Firma Devri: Yeni bir firmaya devir işlemi için öncelikle devir işleminde kullanılacak firmanın dönem bağımsız tabloları yeni firmaya kopyalanmalıdır. Bu işlem için Firma alanında hangi firmanın devir işlemi yapılacak ise o firmanın seçimi yapılır. Yeni firma alanına ise daha önce sistem işletmeninde tanımlanmamış bir firma numarası verilir. Firma Kopyalama İşlemi’nin işleyişi şu şekildedir.
- İşyeri,Bölüm,Fabrika, Ambar bilgileri, Yetkiler - Firma Çalışma Bilgileri - Sistem İşletmeni / Kuruluş Bilgileri bölümünde tanımlanan bilgiler - Kayıt numaralama şablonları - Ek alanlar,tanımlı fişler, kullanıcı tanımlı raporlar ve formlar da yeni firmaya kopyalanır.
Kontroller(Kopyalama Sonrası): Firma kopyalama işleminde herhangi bir bilgi kaybını kontrol etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Ana menüden girilen hedef ve kaynak firmaların dosyaları arasında karşılaştırma yapılır. İlk olarak kaynak firmanın bilgileri taranır. Sonra hedef firmanın bilgileri taranır ve bu iki firma bilgileri karşılaştırılır. Karşılaştırmada hem kart sayılarına ,kart koduna hem de kartlardaki tutarsal alanlarda bir değişiklik olup olmadığına bakılır. Bu kontrollerden sonra kontrol sonuçlarının verildiği bir bilgi penceresi açılır. “Log dosyası” seçeneği ile hedef ve kaynak firma arasında yapılmış işlemler görüntülenir. Devir Öncesi Kontroller: Devir.exe / Kontroller(Devir Öncesi) menü diziyle ulaşılan bir işlemdir. Firma Devir işlem adımına geçmek için bazı kontrollerden olumlu sonuç alınmalıdır. Bu kontroller kullanıcın bir sonraki adıma geçmek için gerekli şartları yerine getirip getirmediğini kontrol eder.
Bu kontrollerden sonra kontrol sonuçlarının verildiği bir bilgi penceresi açılır. Kontroller sonrası uygun olmayan bir durumla karşılaşıldığında Log dosyasında ilgili problemi açıklayan satır kırmızı renkte belirtilir. Devir öncesi kontroller işlemi sonrası Devir işlemine geçilebilir. |
Devir Parametreleri |
|
Devredilecek dönem numarası : Firmanın hangi dönemine ait bilgiler yeni bir döneme aktarılacak ise eski dönem numarasının girildiği alandır. Yeni dönem numarası: Eski bilgilerin aktarımının yapılacağı yeni döneme ait numaradır Yeni dönem tarihleri: Aktarım işleminin yapılacağı yeni döneme ait başlangıç ve bitiş tarih bilgilerinin bulunduğu alandır. Firmaya ait yeni dönem Devir işleminden önce oluşturulduğu için öndeğer olarak kullanıcı tarafından açılmış olan yeni döneme ait tarih bilgileri gelir. Muhasebe devri: Hareketler üzerinden:
dikkate alınarak, yıl sonu bakiyesi Açılış fişine getirilir. Açılış fişi satırında aynı zamanda Masraf merkezi ve Proje kodu dağılımı gösterilir Toplamlar üzerinden:
Fiş numaraları : Eski numaralar kullanılacak / Yeni numara verilecek : Yeni döneme aktarılacak olan aşağıdaki fiş türlerinin eski dönemdeki numaraları ile mi aktarılacağını, yoksa aktarılan döneme ait kayıt numaralama şablonlarındaki son numaraya göre mi aktarılacağını belirlemek için kullanılır.
Yeni fiş numarası verilebilecek olan fişler şunlardır :
Malzeme Devri: Maliyet Hesaplanacak / Sadece Miktarlar Devredilecek: Sadece Miktarlar Devredilecekseçildiğinde; Ambar bazında mali yıl sonu itibarı ile stok sayımı yapılmış gibi maliyet hesaplanmadan malzeme miktarları ana birim üzerinden devredilecektir. Geçmiş dönem sonunda negatife düşen stoklara ait miktarlar da malzeme devir fişinde negatif olarak devredilecektir. Seri / Lot takibi yapılan malzemeler için miktar devri yapılması durumunda hareket ilişkisi kurularak devir gerçekleştirileceğinden oluşan devir fişinde birim fiyat bilgisi de listelenecektir. Maliyet Hesaplanacak seçildiğinde; Malzeme devri firmanın kullandığı maliyet sistemine göre envanter miktarları ambar maliyet grupları bazında yapılır. Cari hesap devri : Son bakiye üzerinden(Cari hesap) / Son bakiye üzerinden(Cari hesap) (RD’siz) / Ödeme tahsilat üzerinden / Son bakiye üzerinden (Ticari işlem grubu) / Son Bakiye Üzerinden (Ticari İşlem Grubu) (RD’ siz): Son bakiye üzerinden (Cari hesap) seçilirse : Cari hesap toplam bakiyesi üzerinden devir işlemi yapılmaktadır.
Son Bakiye Üzerinden (Cari Hesap) (RD’ siz) seçilirse: Rd’siz son bakiye üzerinden devir yapılması durumunda, RD bakiyelere bakılmaksızın İD ve YTL tutarlar üzerinden devir yapılır Ödeme tahsilat üzerinden seçilirse :
Son bakiye (Ticari işlem grubu) üzerinden seçilirse: Cari hesap hareketleri üzerinden Ticari İşlem Grubu bazında toplam alınarak devir işlemi yapılmaktadır.
Son Bakiye Üzerinden (Ticari İşlem Grubu) (RD’ siz) seçilirse; Cari hesap hareketleri üzerinden Ticari İşlem Grubu bazında toplam alınarak devir yapıldığında; RD bakiyelere bakılmaksızın ticari işlem grubu bazında toplam alınarak İD ve YTL tutarlar üzerinden devir yapılır. Cari hesap risk parametreleri : Devretmeyecek / Devredecek: Devredecek olarak seçilirse cari hesap kartı üzerinde yer alan risk parametreleri (Risk çarpanı, toplamı ve limiti) yeni döneme aynen aktarılırlar. Devretmeyecek seçilirse aktarılmazlar. Karş. çek / prot. Senet (Ç/S riski) : Devretmeyecek / Devredecek Cari hesap kartlarının risk bilgileri penceresinde yer alan karşılıksız çek toplamı ve protestolu senet toplamı alanlarıyla ilgili bir parametredir. Devredecek olarak seçilirse geçen dönem sonunda bu alanlarda yer alan tutarlar yeni döneme aynen aktarılır. Devredilmeyecek olarak seçilirse yeni dönemde bu alanlar sıfırlanır. Çek/senet vadesi : Vadesi belirtilen günden önceye rastlayan çek/senetlerin devri yapılmaz. Çek senet vadesi alanına 4 karakterlik giriş yapılabilmektedir. Hesaplama: Vadesi dönem sonundan 10 gün öncesine rastlayan bir çekin vadesi 10 olarak alınır ve bu parametre 10’ten büyük veya eşit değil ise o çekin devri yapılmaz. Ciro takip süresi : Ciro işleminin yapıldığı tarih ile dönem sonu arasındaki fark burada girilen süreden büyük ise, bu çek/senetlerin devri yapılmaz. Ciro takip süresi alanına 4 karakterlik bilgi girişi yapılabilmektedir. Tahsil edilemeyen çek/senetler : Aktarılacak / Aktarılmayacak : Eski dönemde var olan tahsil edilemeyen çek/senetlerin aktarılıp aktarılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Karş. çek / prot. Senet : Aktarılacak / Aktarılmayacak : Eski önemde mevcut olan karşılıksız çekler ile protestolu senetlerin aktarılıp aktarılmayacağının belirlendiği parametredir. Proforma Faturalar : Aktarılacak / Aktarılmayacak : Eski dönemde mevcut olan proforma faturaların yeni döneme aktarılıp aktarılmayacağının belirlendiği parametredir. Cari Hesap / Kasa / Banka Kur farkı Fişleri: Aktarılacak/Aktarılmayacak Aktarılacak: Önceki dönemde oluşturulmuş kur farkı fişleri yeni döneme muhasebeleşmiş işareti ile aktarılır. Aktarılmayacak: Önceki dönemde oluşturulmuş kur farkı fişleri yeni döneme aktarılmaz. Ödemeli sipariş işlemleri: Ödemesiz Aktarılacak/Aktarılmayacak Ödemesiz Aktarılacak: Ödemeli siparişin yalnızca sevkedilmemiş kısmı ödemesiz olarak devredilir. Aktarılmayacak: Ödemeli siparişler yeni döneme aktarılmaz. Çevrim Katsayısı: Çevrim katsayısı Öndeğer 1 gelecektir. Devredilecek Bölümler : Devir işleminin hangi bölümler için geçerli olacağı burada belirlenir. Seçenekler şunlardır :
Bu bölümlerden kullanıcı açışından devir işlemine hazır olan bir ya da birkaçı devredilebileceği gibi, tamamı da devredilebilir. Devir Fişi Satır Sayısı : Devir işlemi sonucunda oluşacak açılış fişlerinin satır sayısının belirtildiği bölümdür.Default değeri 300 olarak gelmektedir.Burada girilen değer doğrultusunda açılış fişleri için satır kaydedilir ve sonrasında yeni fişe geçilir. !! Bu özellik 1.90.00 versiyonunundan itibaren devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 1.90.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtmiştir. İndirilmemiş Alış Faturaları Devredilsin(Yüklenilen Kdv Listesi) : 2.10.00 sürümü devir.exe ile devir yapıldığında Yüklenilen KDV Listesi'nde iade hakkı doğuran işlemler için kalan miktar ve tutarların devrinin yapılabilmesi sağlanmıştır. !! Bu özellik 2.10.00 versiyonunundan itibaren devir yapıldığında sağlanacaktır. |
1. Devir Parametrelerinin Detaylı İncelemesiMalzeme Devir İşlemleriMaliyet Hesaplanacak:
Sadece Miktarlar Devredilecek:
Sipariş devri
Stok fişleri ve İrsaliyeler
|
Devir işlemi sonrası şu fişler oluşur : 1. Konsinye Giriş Fişleri
2. Konsinye Çıkış Fişleri
Maliyet yöntemlerine göre konsinye çıkışların devir fişlerine etkisi : Girişlerin ortalamasına göre Devir miktarı = envanter miktarı + konsinye çıkış miktarı Devir maliyeti = (env.birim maliyeti * env.miktarı) + ( her bir fişteki kons. çıkış miktarı * o hareketin birim maliyeti)
Bu işlem adımında uygulanacak formül: Envanter birim maliyeti = Devir maliyeti - (her bir fişteki konsinye birim maliyeti) / Devir miktarı - konsinye çıkış miktarı Eldekilerin ortalamasına göre Devir miktarı = envanter miktarı + konsinye çıkış miktarı Devir maliyeti = (env.birim maliyeti * env.miktarı) + ( her bir fişteki kons. çıkış miktarı * o hareketin birim maliyeti)
Bu işlem adımında uygulanacak formül: Envanter birim maliyeti = Devir maliyeti - (her bir fişteki konsinye birim maliyeti) / Devir miktarı - konsinye çıkış miktarı FIFO’ya göre Bu yöntemde oluşturulan envanter devir hareketlerinin yanısıra her bir konsinye çıkış hareketi için ayrı bir satır eklenmelidir. Yani devir fişinde önce konsinye çıkışlara ait devir satırları, sonra envanter devrine ilişkin satırlar yer almalıdır.
|
LIFO’ya göre Bu yöntemde de oluşturulan envanter devir hareketlerinin yanısıra her bir konsinye çıkış hareketi için ayrı bir satır eklenmelidir. Ancak FIFO dan farklı olarak, devir fişinde önce envanter devrine ilişkin satırlar, sonra konsinye çıkışlara ait devir satırları yer almalıdır. Konsinye çıkış hareketlerine ilişkin devir satırlarında miktar olarak konsinye çıkılan miktar, birim fiyat olarak o konsinye çıkışın birim maliyeti yer almalıdır.
Dönemsel ortalamaya göre Devir miktarı = envanter miktarı + konsinye çıkış miktarı Devir maliyeti = (env.birim maliyeti * env.miktarı) + ( her bir fişteki kons. çıkış miktarı * o hareketin birim maliyeti)
Bu işlem adımında uygulanacak formül: Envanter birim maliyeti = Devir maliyeti - (her bir fişteki konsinye birim maliyeti) / Devir miktarı - konsinye çıkış miktarı Fiziksel maliyet yöntemine göre FIFO yöntemine göre konsinye devri ile aynıdır. 3. Konsinye Giriş/Çıkış İade Fişleri
4. Devir Fişleri
Birim Fiyat (Raporlama dövizi) : Eğer o ambardan devredilen konsinye çıkış yok ise ; İlgili ambardaki devredilecek stok miktarının raporlama dövizi üzerinden birim maliyeti getirilir. Eğer o ambardan devredilen konsinye çıkışlar var ise; Konsinye çıkışların devir fişlerine etkisine göre raporlama dövizi birim maliyeti getirilir. Raporlama dövizi kuru : Yerel para biriminden birim maliyet / Raporlama dövizi cinsinden birim maliyet Üretim devri
Talep Fişleri Devri
Üretim Planlama Öneri Fişleri Devri
Faturalar
Cari hesap devri
Hesap Özeti : Cari hesap açılış fişleri bu pencerede açılış için ayrılan bölümde görüntülenecektir. Risk Bilgileri : Karşılıksız çek / protestolu senet alanlarında devir parametrelerine göre ya aynen önceki dönem sonundaki bilgiler aynen aktarılacaktır, ya da sıfır değeri alacaktır. Risk toplamı : Açılış fişleri sonucunda oluşan cari hesap bakiyesi borç ise bu alana (+) olarak, alacak ise (-) olarak aynen yazılacaktır. Aynı şekilde Raporlama dövizine göre risk tutarları getirilecektir. İrsaliye riski devredilmeyecektir. Siparişlerin riski yeni döneme aktarılan fiş tutarlarına göre düzenlenecektir. Borç Takip Penceresi : Cari hesaba ait açılış işlemleri satırlarında yer alan işlem dövizi türüne göre, borç takip penceresinde bağlı olduğu ödeme tarihine göre görüntülenecektir. Döviz toplamları : Cari hesaba ait açılış işlemleri satırlarında yer alan işlem dövizi türlerine göre gruplanarak toplam değerleri bu pencerede görüntülenecektir.
İşlem dövizi türüne , Her işlem dövizi cinsinden cari hesap bakiyesi ve bunların yerel para birimi karşılıkları belirlenir. İşyeri bilgisine göre , İşlem dövizi türüne göre parçalanan bakiyeler işlemlerin kaydedildiği işyeri numaralarına göre de parçalanır. Sonuçta her işyerine ait cari hesap bakiyeleri işyeri numaraları farklı olan ayrı açılış fişleri oluşturur. Bu fişlerin satırlarında cari hesabın işlem dövizi türü, döviz tutarı ve bunun yerel para birimi ve raporlama dövizinden karşılığı yer alır. (Satırda kullanılan kur bilgisi işlem dövizi bakiyesi / Yerel para birimi karşılığı olarak hesaplanır.)
Çek / Senet devri
- “Tahsil edildi” durumunda olanlar , - “ Portföyden iade” edilenler , - Protestolu senet ve karşılıksız çekler : Devredilmeyecek ise ; “ Protestolu senetler” ve “Karşılıksız çekler” statüsünde olanlar, - Tahsil edilemeyen çekler : Devredilmeyecek ise ; “ Tahsil edilemiyor” statüsünde olanlar , - Vadesi devir parametrelerinde belirlenen gün sayısından önceye rastlayan çek ve senetler , - Ciro edildiği tarihten devir parametrelerinde belirlenen ciro takip süresinden daha fazla süre geçmiş olan “ciro edildi” statüsündeki çek/senetler devredilmez.
Banka devri
Dövizli toplamlar : Banka kartına bağlı hesapların devri sonucunda aktarılan rakamlar hesap döviz türlerine göre gruplanarak bu pencerede görüntülenmelidir.
Borç : Banka açılış fişlerinde seçilen hesap kodu ve hesap detayına göre devreden bakiye borç ise ilgili hesap detayının borç alanında görüntülenir. Alacak : Banka açılış fişlerinde seçilen hesap kodu ve hesap detayına göre devreden bakiye alacak ise ilgili hesap detayının borç alanında görüntülenir. Bakiye : Borç – Alacak Hesap Özeti : Banka açılış fişleriyle devredilen tutarlar hesap detayları bazında bu pencerenin açılış bölümünde görüntülenmelidir. Döviz toplamları : Banka hesapları bazında dövizli toplamlar olamaz.
Hesap detayına göre ; Her hesap detayına ait bakiye ait olduğu hesabın döviz türü ve raporlama dövizi cinsinden belirlenir. İşyeri bilgisine göre ; Hesap detayına türüne göre parçalanan bakiyeler işlemlerin kaydedildiği işyeri numaralarına göre de parçalanır.
Kasa devri
Tahsilatlar toplamı : Kasanın önceki dönemden devreden borç bakiyesi bu alanda görüntülenir Ödemeler toplamı : Kasa önceki dönemden alacak bakiyesi devredemez. Kasa bakiyesi : Önceki dönemden devreden kasa bakiyesi bu alanda görüntülenir. Hesap Özeti ( Günlük,Aylık,Haftalık) : Her üç hesap özetinde de önceki dönemden devreden kasa bakiyesi açılış fişi bölümünde görüntülenmelidir. Döviz toplamları : Kasa bakiyeleri işlem dövizi türlerine göre parçalanarak devredilir. Bu durumda döviz toplamlarında devredilen her işlem dövizi türünden bakiye ve bunların yerel para birimi karşılıkları görüntülenmelidir.
İşlem döviz türüne ; Her işlem dövizi cinsinden kasa bakiyesi ve bunların yerel para birimi karşılıkları belirlenir. İşyeri bilgisine göre ; İşlem dövizi türüne göre parçalanan bakiyeler ,işlemelerin kaydedildiği işyeri numaralarına göre de parçalanır.
Muhasebe devri Muhasebe devri, “Hareketler üzerinden” ve “Toplamlar üzerinden” olmak üzere iki farklı seçimle yapılabilmektedir. Hareketler üzerinden
dikkate alınarak, yıl sonu bakiyesi Açılış fişine getirilir. Açılış fişi satırında aynı zamanda Masraf merkezi ve Proje kodu dağılımı gösterilir
Borç , Yerel Para birimi ,Raporlama dövizi , Birim : Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi borç ise bu alanda görüntülenir. Alacak , Yerel Para birimi ,Raporlama dövizi , Birim : Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi alacak ise bu alanda görüntülenir. Bakiye : Borç - Alacak Hesap Özeti : Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi bu pencerede açılış bölümünde görüntülenir. Dövizli toplamlar : Muhasebe açılış fişlerinde ilgili hesabın devreden işlem dövizi tutarları ve bunların yerel para birimi karşılıkları bu pencerede görüntülenir.
Borç , Yerel Para birimi ,Raporlama dövizi : Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi borç ise bu alanda görüntülenir. Alacak , Yerel Para birimi ,Raporlama dövizi : Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi alacak ise bu alanda görüntülenir. Bakiye : Borç - Alacak Hesap Özeti : Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi bu pencerede açılış bölümünde görüntülenir. Dövizli toplamlar : Muhasebe açılış fişlerinde ilgili masraf merkezinin devreden işlem dövizi tutarları ve bunların yerel para birimi karşılıkları bu pencerede görüntülenir.
işlemi yapılmadan önce bakiye tutarı şu iki kritere göre parçalanır. İşlem dövizi türüne göre ; Hesap bakiyeleri masraf merkezlerine göre parçalandıktan sonra, işlem dövizi türlerine ve bunların yerel para birimi karşılıklarına göre de parçalanır. İşyeri bilgisine göre ; İşlem dövizi türlerine göre parçalanan bakiyeler işlemlerin kaydedildiği işyeri numaralarına göre de parçalanır.
bakiye İşyeri ve İşlem dövizi türlerine göre parçalandıktan sonra Hesap dağıtım detaylarında aktarılır.
fişleri oluşturur. Bunun yanısıra muhasebe hesabının masraf merkezi ve işlem dövizi bilgilerine göre de ayrı açılış satırları oluşturulur. Bu satırlarda masraf merkezi, işlem döviz türü,döviz tutarı ve bunun yerel ve raporlama para biriminden karşılıkları yer alır. ( İşlemde kullanılan kur bilgisi işlem dövizi bakiyesi / yerel para birimi olarak bulunur.)
Toplamlar Üzerinden
Yeni Dönemde Diğer Kartlara Ulaşım
NOT : Aslında bu bilgiler aktarılmıyor. Sadece dönem işlemleri farklı kataloglarda durdukları için yeni döneme açılış aktarılıyor. Yoksa tüm kart yapıları ve tanımlarını dönemler ortak olarak kullanıyor. Logo Connect Firma / Dönem Devir İşlemleri: Dönem Devri: Connect’de yapılacaklar : Çalışma alanı üzerinde “Devir” seçeneği kullanılarak yeni bir çalışma alanı oluşturulur. Bu çalışma alanına parametrelerden aynı numaralı firma ve yeni dönem numarası seçilir. Firma seçimi bu ekranda zorunludur. Firma Devri: Connect’de yapılacaklar : Çalışma alanı üzerinde “Devir” seçeneği kullanılarak yeni bir çalışma alanı oluşturulur. Bu çalışma alanına parametrelerden yeni firma numarası ve dönemi seçilir. Firma seçimi bu ekranda zorunludur. Uyarılar:
|
1.90.00 Versiyonu Devir Düzenlemeleri Farklı Veritabanındaki Firmaya Devir İşlemi: Ek özellik paketi 1 özelliği açıkken firma bazında veritabanı kullanılabilmektedir, firma bazında veritabanı kullanılırken bir firmadan farklı veritabanındaki bir firmaya devir işlemi yapılabilmektedir. Öncelikle yeni bir veritabanı eklenmelidir, örneğimizde yeni eklenen veritabanının adı SAFE051’dir. Devir programında mevcut firma bilgileri ve yeni eklenecek (veritabanı oluşturulmuş ancak firmaya ait dos yalar oluşturulmamış) firma bilgileri girilecektir. |
Firma numarası, adı ve ünvanı bilgileri girildikten sonra sağ üst köşede bulunan “Bağlantı Ayarları” düğmesine basıldıktan sonra değişen pencerede |
yeni firma için kullanılacak olan olan veritabanı bilgisi ve bu veritabanına bağlantı bilgileri girilecektir. |
Bu bilgiler girildikten sonra devir işlemi, farklı firmaya devir işlemlerinde yapıldığı gibi gerçekleştirilmelidir. Devir Fişi Satır Sayısı Parametresi: Devir parametrelerine “Devir fişi satır sayısı” filtresi eklenmiştir, bu filtreye girilen değer ile devir sırasında bir defada işlem görecek toplam satır sayısı ifade edilmektedir. Filtre öndeğeri 300 olarak gelmekte olup, devir fişi satır sayısı filtresi 1 ile 9999 arasında bir değer alabilmektedir. |
Örneklerle açıklamak gerekirse.
Teminat devri: Devir.exe ile açılan filtreler penceresinde teminat ile ilgili seçenekler listelenecektir.
Devir seçeneği ile teminatların devri gerçekleştirildiğinde teminat bordroları yeni mali döneme aktarılmaz. Yeni döneme devredilmeyen teminatlar:
Bu durumların dışında sistemde bulunan teminatlar yeni döneme devredilirler. Komisyon geri ödemeleri aynen devredilecektir. Komisyon ödemelerinin bir kısmı önceki dönemde yapılan , devredilen teminat kartlarına ait komisyon ödemelerinin ilgili banka fişleri için “ ilgili kayıt bir önceki mali yıla aittir “ mesajı alınacaktır. Devredilmeyen (çözdürüldü, iade edildi ) teminat bordrolarının komisyon geri ödemeleri planda olsa bile hiçbir şekilde devredilmeyecektir. Bir önceki yıla ait teminatlar programda devir seçeneği ile manuel olarak sisteme girilebilir. Manuel nakit türünde devir teminat kartı girişi yapıldığında “ İlgili banka fişi oluşturulacaktır : Evet – Hayır “ penceresi gelecektir. Mesaja evet denildiğinde devir teminat tutarı banka bakiyesine yansıyacak , hayır ile geçildiğinde de banka bakiyesi etkilenmeden devir teminat girişi yapılmış olacaktır. Muhasebe Devrinde Devredilecek İşyeleri Parametresi Muhasebe devrinin belirli işyerleri için yapılması sağlanmıştır. Muhasebe devrinde devir edilecek işyerleri bu parametreden seçilebilecektir.Açılış ve Kapanış Fişleri seçilen işyerleri için oluşturulacaktır |
2.04.00.00 Versiyonu Devir Düzenlemeleri Kredi Kartı İşlemlerinin Devri:
döneme aktarılmaktadır.Yeni firmada önceki yıldan gelen tahsil edilmemiş olan kayıtlar kredi kartı fiş tahsilatı penceresinde listelenerek, yeni firma ve yeni yılda tahsil edilebilmektedir |
Banka kredi kartı hesapları üzerinde F9 hesap özeti denildiğinde de daha önce tahsil edilmiş rakamlar banka bankiyesinde listelenirken tahsil edilmemiş açık olan tutarlar KK Bloke başlığında listelenmektedir. |
Aynı şekilde Firma kredi kartlarınında devri yapılmakta ve kredi kartı hesap özetinde Firma KK Bloke başlığında tahsil edilmesi gereken açık rakamlar listelenmektedir. Ödemeli Siparişlerin Devri:
sağlanmıştır.Aktarılan ödemeli siparişin değiştirilmemesi sağlandığı gibi silinmesi durumunda devirden geldiği uyarısı verilecektir.Böyle bir durumda bakiyede tutarsızlık olmaması açısından açılış fişinden manuel olarak sipariş satırının silinmesi gerekmektedir. Taksit İşlemlerinin Devri:
devredilebilmesi sağlanmıştır. Taksit hareketlerinin devredilebilmesi için cari hesap devri ödeme tahsilat üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Firma Kopyalamada Sabit Kıymet Kartlarının Kopyalanma Seçeneği:
Kıymet kayıtları ve amortisman hesaplamalarının kopyalanıp kopyalanmayacağı ile ilgili seçenek gelecektir. “Tamam” seçildiğinde tüm sabit kıymet bilgileri kopyalanacaktır. “Vazgeç” seçildiğinde sabit kıymet bilgileri kopyalanmayacaktır.
firmadan hedef firmaya sabit kıymet kartları ve hareketleri Xml ile aktarılmalıdır. !!! Sabit kıymetlerin Xml ile aktarımı 24 Ocak 2011 tarihinde çıkacak 2.05.00 versiyonu ile birlikte yapılmalıdır. Bu versiyonda alım faturası ile açılmış sabit kıymet kayıtların fatura aktarımından bağımsız olarak aktarılması sağlanacaktır. |
2.10.00 Versiyonu Devir Düzenlemeleri Yüklenilecek Kdv Listesinde İndirilmemiş Alış Faturaları Devredilsin Parametresi |
|
2.10.00 Versiyonu Devir Düzeltmeleri |
!! Bu özellikler 2.10.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. |
2.16.00 Versiyonu Devir Düzeltmeleri |
2.16.00 Sürümünde devir filtre seçeneklerine "Cari Hesap Kart Eşleşmesi" eklenmiştir. Bu filtrenin iki seçeneği bulunmaktadır. "Kart Referansı Üzerinden" seçeneğinde daha önceki yıllarda da kullanıldığı gibi sistem tarafından takip edilen referans değerlerine (LOGICALREF) göre cari hesap devri gerçekleştirilmektedir. Yeni eklenen "Kart Kodu Üzerinden" seçeneğinde ise cari hesap kart referansları dikkate alınmadan cari hesap kartlarının kodları eşlenerek devir yapılması sağlanmıştır. Kart kodu üzerinden devir seçeneği firma kopyalama yapıldıktan sonra iki firmada da yeni eklenen cari hesap kartları varsa firma kopyalamanın tekrar yapılmasına ihtiyaç duymadan doğrudan aynı kodlu cari hesap kartları kullanılarak cari hesap devrinin yapılması amacını taşımaktadır. |
!! Bu özellikler 2.16.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. |
logo devir işlemi nasıl yapılır,logo deviri,logo ücretsiz devir işlemi,logo firma deviri,logo lks deviri,logo start deviri,logo goplus deviri,logo go3 deviri,logo tiger deviri,logo bordro deviri
YanıtlaSil